از اسلیو معده تا بای ‌پس؛ چه کسانی واجد شرایط جراحی‌های لاغری هستند؟

 کاندید جراحی لاغری 

چاقی مفرط یکی از جدی‌ترین چالش‌های سلامت در جهان امروز است. وقتی رژیم غذایی و ورزش دیگر جوابگو نیستند، جراحی‌های لاغری می‌توانند نجات‌بخش باشند. اما باید بدانیم که هرکسی نمی‌تواند کاندید این جراحی‌ها باشد. تنها برخی از افراد، بر اساس معیارهای مشخص پزشکی، روانی و سبک زندگی، واجد شرایط انجام جراحی لاغری هستند. در این مقاله به بررسی این شرایط، انواع روش‌ها و اینکه هر کدام برای چه کسانی مناسب‌تر است، می‌پردازم.

چه زمانی جراحی لاغری توصیه می‌شود؟

مبنای اولیه تعیین صلاحیت برای جراحی‌های لاغری، شاخص توده بدنی یا همان BMI است.

  • BMI بالای ۴۰:  فرد بدون نیاز به بیماری زمینه‌ای خاص، می‌تواند جراحی لاغری را انجام بدهد.
  • BMI بین ۳۵ تا ۳۹.۹:  در صورت وجود بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲، فشار خون بالا یا آپنه خواب، فرد کاندید مناسب محسوب می‌شود و واجد شرایط است.
  •  BMIبین ۳۰ تا ۳۴.۹تنها در برخی شرایط خاص و با نظر پزشک ممکن است جراحی پیشنهاد شود.

کاندید جراحی لاغری

یک کاندید جراحی چاقی باید چه شرایطی داشته باشد؟

بطور کلی، هر کسی که شرایط بالا را داشته باشد، می‌تواند جراحی لاغری را انجام دهد اما برای اینکه ریسک خطر کاهش پیدا کند و جراحی موفق‌تری را داشته باشد، لازم است کاندید واجد شرایط زیر هم باشد:

فرد قبلا برای لاغری تلاش کرده باشد

باید در نظر داشته باشیم که جراحی لاغری، آخرین راه لاغر شدن است و فرد باید قبل از جراحی تمامی راه‌های سالم و تایید شده برای لاغر شدن را امتحان کرده باشد. مثلا شخص باید رژیم گرفته باشد، تمرینات ورزشی کرده باشد، دارو مصرف کرده باشد و .... . وقتی که هیچ راهی جواب نداد، آن وقت باید به جراحی لاغری فکر کرد.

فرد آمادگی روانی خوبی قبل از عمل داشته باشد

قبل از عمل، فرد باید به طور کامل از نظر روانی آمادگی داشته باشد. او باید مشاوره‌های خود را به طور کامل با جراحش انجام داده باشد، با اطرافیان خود مشورت کرده باشد و تحقیقاتش درباره نوع، هزینه، مدت زمان و دوره نقاهت عمل تکمیل کرده باشد. یکی دیگر از مواردی که فرد باید قبل از عمل آن را درک کند، مسیری است که باید بعد از عمل جراحی طی کند. برای مثال من به بیمارانم توصیه می‌کنم که حتما حداقل یک ماه قبل از جراحی رژیم غذایی بعد از جراحی را امتحان کنند تا اراده لازم برای رعایت‌های بعد از عمل را کسب کنند. آمادگی روانی قبل از عمل جراحی، ریسک پشیمانی را به شدت کاهش می‌دهد. پیشنهاد می‌کنم حتما مقاله "پشیمانی از اسلیو معده" را در این زمینه مطالعه کنی.

هماهنگی کامل با جراح

قبل از جراحی، باید تمامی چک آپ‌ها و هماهنگی‌ها با جرح انجام شود. ارجاع به مشاور روانشناس و متخصص تغذیه، مصرف داروها قبل از جراحی، تمرین سبک زندگی بعد از جراحی و تمامی مواردی که جراح برای شما مدیریت می‌کند تا به نتیجه خوبی برسید.

معیارهای عمومی برای کاندیدای مناسب جراحی لاغری

·        سن معمولا افراد بین ۱۸ تا ۶۵ سال مناسب‌ترند، ولی استثنا وجود دارد.

·        ثبات وزن فرد نباید در ماه‌های اخیر کاهش یا افزایش وزن شدید داشته باشد.

·        سلامت روان فرد باید از نظر روحی آماده تغییر سبک زندگی باشد.

·        عدم وجود اعتیاد فعال به الکل یا مواد مخدر

چه کسانی نباید جراحی لاغری انجام دهند؟

·        مبتلایان به اختلالات روانی کنترل‌نشده (مانند افسردگی شدید یا اختلالات خوردن)

·        زنان باردار یا کسانی که قصد بارداری در ماه‌های نزدیک دارند (البته در برخی از شرایط خاص با صلاحدید جراح، در این ایام هم جراحی انجام می‌شود.)

·        افرادی که اراده کافی ندارند و نمی‌توانند به توصیه‌های جراح عمل کنند.

·        بیماران با بیماری‌های پیشرفته کبد یا قلب که عمل را پرخطر می‌کند.

سخن آخر و نتیجه گیری

جراحی چاقی یک ابزار مؤثر برای درمان چاقی مفرط است اما همه افراد چاق، کاندید مناسب برای این جراحی نیستند. ارزیابی دقیق توسط تیم درمان، شامل جراح، متخصص تغذیه، روانشناس و فوق تخصص گوارش، ضروری است. انتخاب نوع عمل نیز باید بر اساس شرایط جسمی، روحی و اهداف درمانی هر فرد انجام شود.

در نهایت، موفقیت جراحی چاقی به میزان زیادی به همکاری فرد در تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی و پیگیری‌های پزشکی بستگی دارد؛ نه فقط به تکنیک جراحی.